24.3.10

Toinen kolmesta:

Pidimme reilu viikko sitten sisarusten kesken palaverin tilan kohtalosta ja meillä on nyt kolme viikkoa aikaa vielä jäljellä miettiä mitä teemme omalla osuudellamme. Vanhin meistä ottaa selvää tilan arvosta, tänne tulee vierailemaan asunnonvälittäjä parin viikon päästä ja saamme suuntaa-antavan tiedon tilan reaaliarvosta. Meitä olisi jäämässä tänne kaksi perhettä ja veljeni osuuden ollessa suurin, hän omistaisi tilan ja me olisimme mahdollisesti hälle vuokralla tässä pikkuruisessa kaksiossa. Me emme näe siinä mitään järkeä koska silloin muiden kulujen kanssa asumiskustannukset olisivat meille aikamoiset. Tiedämme että varmasti meiltä pyydettäisiin vuokrana normaalia neliöhintaa ja tuntuisi jotenkin koomiselta alkaa yht'äkkiä maksamaan jotain mitä emme ole vielä kertaakaan maksaneet omistaessamme omaa osuutta prosentuaalisena emme reaalina.

Olemmekin miettineet meidän toista vaihtoehtoa kolmesta: oman kodin rakentamista! Olisiko meistä siihen? Tarvitsisin pikaisesti työpaikan, vielä ei ole tärpännyt vaikka viikottain laitan hakuja maailmalle.. kurjaa.. Olen perustellut asian itselleni niin että 1.Olen melko kallis ikäisekseni, sillä kuulun jo korkeimpaan palkkaryhmään 2.Olen naimisissa ja juuri sen ikäinen että lapsia voisi tupsahtaa 3.Joidenkin mielestä asun kaukana vaikka ajallisesti olen vain puolen tunnin päässä kaupungista. Jos saisin töitä, saisimmeko asuntolainan ongelmitta?

Millaisia kuluja kaikenkaikkiaan talonrakentamisessa on? Olemme nyt mieheni kanssa löytäneet mukavan talopaketin ja mahdollisen talon rakennuspaikka on katsottuna. Emme halua aivan valtavaa taloa, asuisimme siinä kuitenkin alkuun sekä viimeiseksi kahdestaan. Internetistä saimme tietoa että talopaketin arvo x 3-4 on realistinen ja 1500-1800eur x kerrosalaneliö. Osaamme jotain sisälle tehtäviä rakennusasioita eli voisimme säästää sisärakenteiden kuluissa käyttämällä omaa "ammattitaitoa". Emme oikeastaan tunne ketään remontti/kirvesmiehiä joita voisimme hyödyntää.. Meidän pitäisi myös kaataa metsää ja kaivaa kantoja maasta. Sitä osaamme, tosin alue vaatii paljon puuhastelua ja mahdollista maansiirtoa sillä talosta saattaisi osa tulla pellolle ->ei hyvä, savista ja mahdollisesti muutenkin periksiantavaa maaperää.. Olemme katselleet omakotitaloja, rivitaloja yms. eri puolelta Pirkanmaata sekä niiden hintatasoa jo kahdeksan vuotta ja melkein ostaneet yhden viisi vuotta sitten. Meillä on olemassa oma "kipuraja" kodin ostohinnasta ja oman rakentaminen saattaisi mennä hieman sen yli. Olisimmeko valmiita maksamaan enemmän? Kuitenkin iältämme olemme sellaisia että pystyisimme maksamaan asuntolainaa 30 vuotta jos ajattelemme eläkeikää.. Meillä ei ole säästöjä, mutta minulla on hieman omaisuutta.

Kamalaa mietintää, ajatukset räiskivät eri suuntiin ja kannettava kone käy kuumana tietoja etsiessä :) Kerron tässä joskus sen kolmannen vaihtoehdon, pitää nyt miettiä kaikki läpi itselle niin ettei sitten kahdenkymmenen vuoden päästä harmittele ratkaisuaan! Jäädä? Rakentaa? Kas siinä kolmen viikon pulma!